Onafhankelijkheid van het stopcontact is niet alleen leuk voor op de camping, maar ook belangrijk voor de toekomst van onze energieconsumptie: we willen/moeten minder vastzitten aan het energienetwerk, meer eigen energie opwekken en dit met elkaar delen. Zo voorkomen we ook dat het energienetwerk overbelast wordt en kan het stabiel blijven. Daarnaast ontstaat er een hele nieuwe markt voor het handelen, delen en ruilen van energie.
Het energienetwerk stabiel houden
Maar met dat stopcontact zijn we afhankelijk geworden van energieproducenten en netwerkbeheerders. Hierdoor bepalen zij in belangrijke mate welke investeringen er gedaan worden in de verduurzaming van onze energiehuishouding. En via de zogeheten salderingsregeling, een vastgestelde prijs voor de elektriciteit die huishoudens terugleveren aan het net, bepaalt de overheid in hoeveel jaar we onze eigen zonnepanelen terugverdienen.
De netwerkbeheerders en energiemaatschappijen hebben de verantwoordelijkheid om ondanks al deze schommelingen het energienetwerk stabiel te houden; tegen een constante energieprijs. Investeringen zullen daarom nodig zijn, om schommelingen tijdig te voorspellen en te ondervangen. Oftewel: kostbare en tijdrovende ingrepen die we uiteindelijk terug zullen zien in onze energierekening.
Nieuwe energiemarkt
Stel je voor: geen suiker maar energie lenen van de buren. Even je elektrische fiets of auto opladen bij de winkel terwijl je binnen boodschappen doet. Sommige bedrijven, waaronder Starbucks en IKEA, denken nu al serieus na over zulke vormen van klantvriendelijkheid en dienstverlening. In de toekomst zul je dan een volle accu kunnen kopen bij de supermarkt of tankstation , terwijl je een lege inlevert, zoals je dat nu ook doet met koelelementen in de kampwinkel.
“Stel je voor: geen suiker maar energie lenen van de buren
En zo groot is die stap ook weer niet: denk aan de powerbanks en kleine accu’s die we nu al thuis hebben liggen of onderweg meenemen. We investeren daarmee in apparatuur en ‘infrastructuur’ die van onszelf is, in plaats van apparatuur van netwerkbeheerders, die we betalen via de (hogere) energierekening. Een zonnige dag kan in de toekomst een extra prikkel worden om een paar accu’s bij te kopen en een handeltje te beginnen in energie. Allemaal ontwikkelingen die met het huidige overheidsbeleid (de eerdergenoemde salderingsregeling) eerder ontmoedigd dan gestimuleerd worden.
Een leven zonder stopcontact
Het stopcontact kan dan het stabiele netwerk blijven waar we op kunnen terugvallen, waar we ‘s nachts en in de winter – op voorspelbare momenten – onze energie uithalen, maar veel minder dan we nu doen.
Zo zal de energietransitie veel meer betekenen dan een voortzetting van de status quo, waarbij we op oude manieren stroom blijven consumeren die slechts in plaats van uit kolencentrales uit windmolenparken en biomassa komt. Een zomer op de camping laat zien dat dit makkelijker voorstelbaar is dan je in eerste instantie zou denken.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand