Palmolie, olie, palm, oliepalm
Oliepalm Beeld: Kemal Jufri

Europees Parlement wil palmolie uit de tank

Het Europees Parlement wil over drie jaar geen druppel palmolie meer in de tank van Europese voertuigen. De leden stemden deze week voor een verbod op palmolie in biobrandstof.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het Europees Parlement wil palmolie in biobrandstof uitfaseren tot en met 2020. De maatregel is onderdeel van een omvangrijk pakket aan wetgevingsvoorstellen rond milieu en energie, die moet helpen om de beoogde klimaatdoelen te behalen. Zo pleit het Parlement voor een daling van het energieverbruik in 2030 met 35 procent. Ook willen de leden dat 35 procent van alle energie dan duurzaam wordt opgewekt. Het voorstel werd aangenomen met 466 stemmen voor, 139 tegen en 38 onthoudingen. De komende weken gaat het Parlement overleggen met de Europese Raad en de Commissie om tot een gezamenlijk besluit te komen. Het huidige standpunt van de Raad verschilt van die van het Parlement: zij willen 30 procent energieafname en 27 procent hernieuwbare energie in 2030. Ook willen ze de huidige 7 procent grens van voedselgewassen (zoals palmolie) die bijgemengd mag worden bij biobrandstof hanteren om zekerheid te bieden aan investeerders.

Vervuiling

Biobrandstoffen zijn in het leven geroepen omdat ze een schoner alternatief zouden zijn voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Maar dat gaat lang niet altijd op. Biodiesel van palmolie is tot drie keer vervuilender dan gewone diesel, zo bleek uit een eerder verschenen onderzoeksrapport van de Europese Commissie. Dit heeft onder meer te maken met het landgebruik. Bij de aanleg van plantages gaat er geregeld regenwoud tegen de vlakte, terwijl bomen juist CO2 vasthouden. Bij de al dan niet aangestoken bosbranden die jaarlijks terugkeren in Indonesië, komen giftige stoffen in de atmosfeer. In 2015 vonden 52 procent van deze branden plaats op koolstofrijke veengrond, waardoor Indonesië een van ’s werelds grootste bijdragers werd aan de opwarming van de aarde. Ook bij het ontginnen van veengronden, waar oliepalmen dikwijls worden geteeld, komen broeikasgassen als CO2 en methaan vrij.

Bijna de helft van de in de EU geïmporteerde palmolie wordt gebruikt voor biobrandstof. Daar is 1 miljoen hectare landbouwgrond voor nodig.

Zo’n 46 procent van alle geïmporteerde palmolie in de Europese Unie wordt gebruikt voor biobrandstof. Daar is 1 miljoen hectare tropische landbouwgrond voor nodig, stelt Transport & Environment. Nederland is samen met Italië en Spanje binnen de EU verantwoordelijk voor 80 procent van de productie van alle biodiesel. Nederland exporteert vrijwel al zijn palmoliebiodiesel.

‘Kampioen regenwoud redden’

‘Het is prachtig dat het Europees Parlement pleit voor dit verbod’, reageert Rolf Schipper, campagneleider bossen bij Milieudefensie. Hij noemt het Europees Parlement ‘kampioen regenwoud redden’. Wel betreurt hij het dat het Parlement er niet voor pleit om andere voedselgewassen te verbieden. Het Europees Parlement wil alleen de groei bevriezen van het aandeel voedselgewassen in biobrandstof. ‘Het zou goed zijn als voedselgewassen voor biobrandstof worden verboden. Want ook de productie van bijvoorbeeld soja en mais leidt tot ontbossing.’ Over dat laatste verscheen onlangs nog een rapport .

‘Verwacht niet dat we Europese producten blijven kopen.’

Dat het Europees Parlement pleit voor een ban op palmolie, schoot de twee grootste productielanden – respectievelijk Indonesië en Maleisië – in het verkeerde keelgat. Volgens de Maleisische minister van Plantages Mah Siew Keong is dit een protectionistische handelsbarrière en een vorm van ‘gewas-apartheid’. Mah zei tegen persbureau Reuters: ‘Verwacht niet dat we Europese producten blijven kopen.’ In de Indonesische krant The Jakarta Post maakt de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno LP Marsudi duidelijk dat miljoenen mensen van hun levensonderhoud afhankelijk zijn van oliepalmplantages. ‘We zijn teleurgesteld met de beslissing, we zien het als discriminatie.’

Overigens pleit het Europees Parlement niet voor een totaalverbod op palmolie. Het plantaardig vet zit bijvoorbeeld ook in levensmiddelen, meer dan de helft van alle levensmiddelen in de supermarkt hier bevat palmolie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons