“Terwijl Nederlandse huizen versneld van het gas moeten, mag de horeca vrolijk doorgaan het met verwarmen van de buitenlucht
Klant hoeft niet in de kou te staan
Niet dat er destijds, toen de eerste verwarmde terrassen hun intrede deden, geen tegengeluid is geweest. GroenLinks en Partij voor de Dieren tekenden in diverse steden protest aan, terwijl lokale milieufederaties actie voerden door op terrasjes gratis dekens en bodywarmers aan de klandizie uit te delen.
Duurzaam verwarmen
“Er bestaan innovaties op het gebied van duurzame terrasverwarming, zoals het benutten van restwarmte uit de keuken
De innovaties die toen werden ingediend zijn evengoed nog steeds relevant. Zo herinner ik mij onder meer het gebruik van restwarmte uit de keuken, die je via buizen kon transporteren naar de terrasstoelen, en het verwarmen via andere duurzame bronnen.”
‘Gemeenten regelen dit soort zaken in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, een wetgevende regeling op gemeentelijk niveau, red.) en moeten daarbij aan landelijke regels voldoen. Ik weet niet of de normen al zijn teruggebracht voor deze specifieke warmtebronnen, maar als dat niet landelijk geregeld is, dan kunnen gemeenten daar ook niet op ingrijpen.’
Verbod
Maar hoewel er – ook op het gebied van duurzaamheid – niets boven Groningen gaat, vang ik helaas ook hier bot. Want na intern overleg meldt de woordvoerder van wethouder Joost van Keulen (VVD) uiteindelijk ‘tot de conclusie te zijn gekomen dat het niet het moment is om aan dit artikel mee te werken. De formatiegesprekken voor een nieuw college (en bijbehorende portefeuilleverdeling) zijn hier namelijk nog in volle gang.’
Verwarmde terrassen zijn, kortom, een politiek beladen onderwerp. Dus gaan we, Klimaatakkoord en opwarming van de aarde of niet, gewoon door met warme lucht de ether in pompen. En zo blijft het, met de nieuwe provinciale en Europese verkiezingen in aantocht, waarschijnlijk nog wel even wachten op een nieuwe, echt groene lente.
Hoeveel energie kost terrasverwarming eigenlijk?
Volgens Milieucentraal verbruikt een enkele elektrische terraslamp voor particulier gebruik zo’n 270 kWh per jaar. Daarmee zorgt hij voor een CO2-emissie van 110 kg. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt (eveneens volgens Milieucentraal) 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas op jaarbasis en stoot daarmee zo’n 4250 kg aan CO2 uit. Je kunt dus zeggen dat je als individuele burger door de aanschaf van één enkele terrasverwarmer om bij fris weer lekker in je tuin te kunnen zitten, bijna 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden voor je rekening neemt. Overigens zal een gemiddelde particulier twee verwarmers nodig hebben. Heeft een verwarmd horecaterras een stuk of vijf van die dingen hangen (op gas), dan staat het verbruik en uitstoot zo’n beetje gelijk aan anderhalf maal dat van een gemiddeld huishouden op jaarbasis.
Hoevéél verwarmde terrassen en particulieren met een terrasverwarmer Nederland ondertussen telt, valt moeilijk te zeggen, ook omdat iedereen zo’n ding voor een schijntje via een webshop of bij het dichtstbijzijnde tuincentrum kan aanschaffen. Daarbij heb je de keuze tussen een terrasverwarmer op gas of een variant op – al dan niet duurzaam opgewekte – elektriciteit. In het eerste geval heb je dus bovenop het energieverbruik ook nog te maken met de directe CO2-emissie door het verbranden van gas. Maar hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk wordt de buitenlucht verwarmt en is iedere terrasverwarmer er een te veel.
- Of, zoals de horeca zelf zegt, het is een hype. ↩︎
- Lees hier en hier over (vaak simpele) aanpassingen waarmee terrasverwarming duurzamer kan. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand