Wat is de Jonge Klimaatbeweging?
““Jongeren (18-32) moeten meer te zeggen hebben over hun eigen duurzame toekomst”
https://twitter.com/HanineAlnassar/status/977148696403042305
Hoe proberen jullie de politiek te beïnvloeden?
““Er wordt ingezet op elektrisch rijden, maar onze generatie hecht niet meer zo veel waarde aan een eigen auto”
Als je je neefje moet uitleggen wat het Nederlandse Klimaatakkoord is, wat zou je dan zeggen?
Hoe ver reikt jullie macht?
““Wij kijken of de voorstellen klaar zijn om naar de Tweede Kamer te gaan”
Vergroen je stem!
Gestemd gisteren? En staat duurzaamheid op de agenda tijdens de onderhandelingen? Volgende week lanceren wij de campagne Vergroen je stem!
Laat je horen en maak jouw gemeente duurzamer! #GR2018 pic.twitter.com/inVj7JwEUj— Jonge Klimaatbeweging (@JKBonline) March 22, 2018
Als je één ding kunt bereiken, wat zou dat dan zijn?
““Géén kortetermijnoplossingen”
Linde: “Het is echt bijzonder dat jongeren bij dit akkoord vertegenwoordigd zijn, daar gaan we het beste van maken. Wat wij vinden wordt wel vaak meegenomen, maar..”
Nick: “…we zijn nog niet eerder deel geweest van zo’n serieuze onderhandelingstafel. We hopen ook dat dit een eerste stap is naar dat dit vaker gaat gebeuren. Jongeren moeten steevast betrokken worden in dit soort hele belangrijke beslissingen.”
De Jonge Klimaatbeweging doet meer dan meepraten over het Klimaatakkoord. Ze lanceren vanavond in Utrecht de campagne ‘Vergroen je stem.’ Nick: “Afgelopen woensdag hebben mensen –hopelijk – gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar het zou zonde zijn als je invloed daar ophoudt. Want nu komt juist een belangrijke periode: de colleges en coalities worden nu gevormd. Wij willen dat duurzaamheid daarbij een kernpunt wordt. Daarom roepen we mensen op om naar hun eigen gemeenteraad een e-mail te sturen met het verzoek om duurzaamheid op de agenda te zetten. En ook een paar concrete punten die de gemeenten kunnen doorvoeren: een klimaatbegroting opstellen, bijvoorbeeld. Dan houd je bij wat het effect van je beleid is op de CO2-uitstoot van je gemeente.”
- De gesprekken over het Klimaatakkoord zijn verspreid over meerdere ‘tafels’ waar professionals uit bepaalde sectoren bij elkaar komen: gebouwde omgeving (kantoren, huizen etc ), mobiliteit, industrie, elektriciteit en landbouw en –gebruik. VVD’er en oud-milieuminister Ed Nijpels houdt het totaaloverzicht. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand