Speelfilm Rafaël geeft vluchtelingen een gezicht

De film Rafaël is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Brabantse Winny en Tunesische bootvluchteling Nizar. Producent Reinier Selen: “De film wordt een vurig betoog tegen onderkoeld cynisme en vóór medemenselijkheid.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Rome, 13 mei 2011. De 23-jarige Nederlandse Winny probeert op het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa haar Tunesische echtgenoot Nizar vrij te krijgen, van wie ze een kind verwacht. Dat meldden de Italiaanse media.” (Bron: nu.nl)

Dit persbericht over Winny en Nizar vormde de aanleiding voor de film Rafaël, die binnenkort verfilmd zal worden. In 2011 werden deze geliefden plots wereldnieuws. Een blonde, Nederlandse vrouw met een zwangere buik van zeven maanden, die voor het vluchtelingenkamp op Lampedusa wacht op haar geliefde Nizar die de Arabische Lente is ontvlucht. In haar hand heeft ze een fotoalbum met romantische trouwfoto’s van hun tweeën. Het enige dat ze wil, is dat haar man bij de bevalling van hun kind in Nederland aanwezig kan zijn. Maar Nizar heeft niet de juiste papieren en mag Europa niet in.

Media over de hele wereld pikten het verhaal op. RTL, NOS Journaal, Nieuwsuur, Knevel en van den Brink, ZDF, CNN: Winny sprak ze allemaal in de hoop haar man vrij te krijgen. Maar even snel als de media het verhaal van Winny en Nizar oppikten, lieten ze het ook weer vallen.

De film Rafaël: deze liefdesgeschiedenis moet verteld worden

Producent Reinier Selen van Rinkel Film (Oorlogsgeheimen, Süskind, Lucia de B.) en creative producer Jelle Nesna (Lucia de B.) waren al langer op zoek naar een manier om een toegankelijke film te maken over de vreemdelingenproblematiek. Toen ze Winny op CNN zagen, waren ze meteen getroffen door deze liefdesgeschiedenis en besloten het te verfilmen. De film is geschreven door Tijs van Marle (Lucia de B.)  en wordt geregisseerd door Ben Sombogaart (Knielen op een bed violen, De Tweeling).

Producent Reinier Selen: “De film wordt een vurig betoog tegen onderkoeld cynisme en vóór medemenselijkheid. Het vertelt het waargebeurde verhaal van twee gewone mensen die door buitengewone omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en voor elkaar en hun kind vechten.”

Het verhaal van Winny en Nizar staat voor de vele honderdduizenden mensen in nood die tot op de dag van vandaag (en morgen, en de jaren hierna) Europa zullen proberen te bereiken. Elk vluchtend mens dat naar Europa probeert te komen draagt een eigen verhaal en geschiedenis met zich mee. Het komt meer dan eens voor dat als ze Europa al binnen komen, ze niet bepaald verwelkomd worden en soms zelfs op xenofobie kunnen rekenen. Hoe mooi zou het zijn, wanneer de film Rafaël een deel van het publiek ertoe beweegt hun angst voor de vluchteling aan de kant te zetten. Het meeslepende verhaal van Winny en Nizar kan harten raken en wellicht hoofden veranderen.

Creative producer Jelle Nesna: “Hun verhaal is een ontroerende lovestory maar tegelijkertijd ook een keihard, confronterend verhaal ingebed in een probleem dat de grenzen van Europa overstijgt.” Regisseur Ben Sombogaart vult aan: “Het wordt een film over recht en onrecht, dat je onderbuikgevoelens aanspreekt en je tegelijkertijd bewust maakt van de opgeklopte angst ten opzichte van ‘buitenlanders’ die onze maatschappij, de media en de politiek al jaren in haar greep houdt.”

Bijdragen aan dit filmproject?

De film Rafaël zal in het najaar van 2017 opgenomen worden en in 2018 in de Nederlandse bioscopen verschijnen. De hoofdrollen worden gespeeld door Melody Klaver (Oorlogswinter, Diep, Schemer) en Nabil Mallat (Image). Tevens heeft auteur Christine Otten in 2014 het meeslepende boek Rafaël geschreven, dat ook het verhaal van Winny en Nizar vertelt.

Momenteel is het voor het publiek mogelijk om bij te dragen aan de realisatie van de film door een lening te verstrekken tegen 7% rente via Oneplanetcrowd. Het is de eerste keer dat er via het crowdfundingplatform geïnvesteerd kan worden in een speelfilm. De crowdfundingcampagne voor Rafaël de film is te volgen via deze link.

Synopsis: gebaseerd op het waargebeurde verhaal (SPOILER ALERT!)

Het verhaal van Winny en Nizar leest weg als een spannend en avontuurlijk liefdesverhaal. Ze ontmoeten elkaar tijdens hun werk in de toeristensector aan de Middellandse Zee. Al snel worden ze verliefd en ze besluiten om te trouwen. In Sousse, de stad waar Nizar vandaan komt, gaan ze samenwonen. Niet lang daarna blijkt Winny zwanger te zijn van hun eerste kind: hun geluk lijkt compleet te zijn.

Als vervolgens de Arabische Lente uitbreekt, staat hun veilige leven plotseling onder grote druk. Het huis waar ze in wonen, komt middenin de vuurlinie te liggen van het leger dat strijdt met de nationale garde van de gevluchte president. Voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun ongeboren kind besluiten ze naar Nederland te gaan om daar de bevalling te laten plaatsvinden. Ze hopen dat de situatie rustiger zal worden en ze na de bevalling weer terug kunnen gaan. Om in Nederland te komen heeft Nizar alleen een toeristenvisum nodig, maar ook al zijn Winny en hij getrouwd, hij krijgt het niet. Door de zorgelijke ontwikkelingen in de Noord-Afrikaanse regio durft geen ambtenaar meer een visum af te geven.

De veiligheid van zijn vrouw en kind is Nizar’s eerste prioriteit en hij zet Winny op het vliegtuig. Hij belooft haar later te komen, maar een illegale bootovertocht is zijn enige optie. Onder begeleiding van dubieuze smokkelaars waagt hij de oversteek naar het dichtstbijzijnde stukje Europa: Lampedusa, Italië.

Hij komt veilig aan, maar het geluk is niet met hem. Italië heeft onder druk van Europa het uitdelen van doorreisvisa stopgezet. Zonder ook maar één van de vluchtelingen geregistreerd te hebben, wordt Nizar met velen op een vliegtuig gezet en regelrecht teruggevlogen naar waar ze vandaan kwamen. Vastberaden om bij de geboorte van zijn kind te zijn in Nederland, brengt hij nog een keer zijn leven in gevaar en waagt een tweede overtocht naar Italië. Het gaat maar net goed.

Winny reist snel af naar Italië, ook al is ze hoogzwanger. Eenmaal daar blijkt de bureaucratie van Europa niet zomaar te doorbreken. Omdat ze de huwelijkspapieren bij zich heeft, wordt Nizar niet opnieuw teruggestuurd. Maar het wachten op ‘het laatste stempeltje’ wordt eindeloos vertraagd. Een zwangere vrouw die elke dag aan de poort van het kamp staat, mag dan de aandacht van de internationale pers trekken, het levert niets op.

Winny gaat terug naar Nederland om het op te lossen en weet daar na veel moeite het toeristenvisum voor Nizar te regelen. Maar als ze weer naar Italië reist om hem op te halen, is hij verdwenen. Hij blijkt te zijn opgesloten in een illegaal kamp voor illegalen, omdat hij volgens de bewakers betrokken zou zijn geweest bij een opstand. In dit kamp worden uitgeprocedeerde asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Ze hebben maar één keuze: vrijwillige terugkeer naar hun thuisland.

Met de hulp van lokale journalisten weet Winny haar man op te sporen. Nadat ze door alle stress met bloedverlies in het ziekenhuis in Italië is opgenomen, weet Nizar met de hulp van zijn medegevangenen te ontsnappen uit het kamp en rent hij 30 km naar haar toe.

Alles is gelukkig goed met Winny en het kind, maar de politie zit hem op de hielen. Winny geeft hem zijn paspoort en het visum. Met de hulp van bevriende journalisten weet Nizar te ontsnappen aan de lokale politie en lukt het hem met zijn visum de trein naar Parijs te reizen. Als hij in Nederland aankomt, zijn hij en Winny eindelijk bij elkaar. Een paar weken later wordt hun zoon Rafaël geboren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons