Achtergrond

50 miljoen van Ploumen voor Afrika symboolpolitiek?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Groot voorpaginanieuws in de Volkskrant vanochtend: minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking geeft 50 miljoen euro aan Afrikaanse landen om de werkgelegenheid te bevorderen. Het idee is dat illegale arbeidsmigranten dan niet meer de gevaarlijke route door Afrika en over de Middellandse Zee naar 'paradijselijk' Europa afleggen. "Het paradijs dat hij zoekt, bestaat niet. Wie niet onderweg verdrinkt, eindigt te vaak als illegaal, sjokkend langs de stranden van Spanje of Italië om zonnebrillen te verkopen die niemand wil hebben" schrijft Ploumen in een opiniestuk in de Volkskrant.

Slaat de minister de spijker op z'n kop? Of de plank totaal mis? OneWorld vroeg een aantal experts naar hun reactie.

Sophie in 't Veld – D66-europarlementariër en woordvoerder migratie

Sympathiek, maar het is gewoon symboolpolitiek

"Ik vind het een sympathiek signaal en het is goed dat Ploumen erkent dat je het vluchtelingenprobleem niet alleen kunt aanpakken door smokkelboten te torpederen, maar dat je de oorzaak moet wegnemen. Maar het is wel gewoon symboolpolitiek natuurlijk. Wat wil ze met die 50 miljoen bereiken? Het voelt een beetje alsof ze er andere maatregelen mee wil afkopen. Veel dringender is de kwestie hoe Europa vluchtelingen opvangt en aanvragen verwerkt. Ik wil weten: wat gaat het kabinet daaraan doen? Ik heb geen bezwaar tegen deze ontwikkelingshulp, maar het is géén nieuw geld en volgens mij gaat het vooral naar het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Waarom maakt het kabinet geen werk van legale arbeidsmigratie? Veel mensen weten niet dat eenderde van de asielaanvragen door mensen uit het westen van de Balkan wordt gedaan. Die worden praktisch allemaal afgewezen, maar de aanvragers zien geen andere optie. Als Ploumen daaraan zou werken, zou ze echt zinvol bijdragen aan het migratieprobleem."

Kiza Magendane – publicist en columnist OneWorld Love

"Ze bedoelt het vast oprecht, maar er zit iets kroms in haar redenering. Het komt erop neer dat de beste manier om Afrikanen te helpen is door ze op het continent te houden. Ik heb vorige week nog een opiniestuk geschreven dat we de Afrikaanse ontdekkingsreiziger moeten verwelkomen. Ze wil ontwikkeling in Afrika stimuleren, maar ze vertelt niet dat Nederlandse bedrijven naar Afrika toe gaan voor goedkope arbeidskracht. Als je de grenzen open stelt kunnen die goedkope arbeidskrachten gewoon naar Europa komen. Ik ben ervan overtuigd dat Europa meer profiteert van globalisering dan Afrika.

Ik ben ervan overtuigd dat Europa meer profiteert van globalisering dan Afrika

Daarnaast gaat de minister ervan uit dat als het daar economisch beter gaat, er minder migranten naar Europa komen. Ten eerste noemt ze Senegal en Ghana, waar het economisch best goed gaat. Bovendien laten verschillende onderzoeken zien dat er meer migratie plaatsvindt als het economisch beter gaat met een land.

Het plan van minister Ploumen is tenslotte pretentieus en hoogmoedig: welk verschil gaat die 50 miljoen nou maken? Ik denk dat vooral het Nederlands mkb er van gaat profiteren. Ik vraag me af hoeveel Afrikanen ermee geholpen zullen zijn."

Hein de Haas – hoogleraar Migratie en Ontwikkeling aan Maastricht Universiteit en universitair hoofddocent en co-directeur van het International Migration Institute van Oxford University

Ontwikkeling in de armste landen leidt onvermijdelijk tot veel meer lange-afstandsmigratie

"Het voorgestelde beleid berust op totaal verkeerde aannames. Ontwikkeling in armste landen geeft mensen de middelen en verhoogt ambities en zal daardoor onvermijdelijk tot veel meer lange-afstandsmigratie leiden. De belangrijkste emigratielanden zijn niet voor niets midden-inkomenslanden als Mexico, Marokko en de Fillipijnen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons