De Duitse partij Die Linke heeft Kamervragen gesteld over de mysterieuze dood van Kahsay Mekonen. De Eritrese asielzoeker werd in januari 2014 dood aangetroffen in Bremen. Mekonen is voor zijn dood bedreigd door zijn kamergenoot in Leersum. Partijwoordvoerder Binnenlandse Zaken Kristina Vogt: “Waarom heeft de Duitse politie geen rechtshulpverzoek ingediend om die man te horen?”
De Eritrese vluchteling Kahsay Mekonen verdween daags voor kerst 2013 spoorloos uit het asielzoekerscentrum in Leersum. Op 5 januari 2014 werd zijn lichaam gevonden in het Burgerpark in Bremen, hangend aan een boom.
De Duitse autoriteiten concludeerden meteen: zelfmoord. Maar uit onderzoek van OneWorld, Argos en Radio Bremen, dat in september 2015 werd gepubliceerd, kwam naar voren dat Mekonen voorafgaand aan zijn dood bedreigd werd door andere Eritreeërs op het asielzoekerscentrum. Een van hen was zijn kamergenoot, tevens de broer van de mensensmokkelaar met wie Mekonen volgens mensen in zijn omgeving een conflict had.
Mensensmokkel en orgaanhandel
Medewerkers van het asielzoekerscentrum zetten vraagtekens bij de conclusie van de Duitse politie. Zij namen indertijd contact op met het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM). Zij wezen de politie op de zwarte rugzak waarmee Mekonen destijds op het asielzoekerscentrum arriveerde. Dit type rugzak werd door het EMM beschouwd als een signaal van georganiseerde mensensmokkel, zo blijkt uit een document dat OneWorld en Argos in handen kregen. Deze smokkelorganisaties houden zich ook bezig met orgaanhandel, blijkt uit telefoongesprekken die getapt zijn door de Italiaanse politie.
De omstandigheden rondom Mekonens overlijden komen overeen met indicaties voor de identificatie van slachtoffers van orgaanhandel die zijn opgesteld voor politie, justitie en transplantatie-artsen. Zo maakte Mekonen vlak voor zijn dood een vreemde reis (via Berlijn , Braunschweig en Hannover naar Bremen) waarvoor hij niet zelf betaalde. Ook blijkt het autopsierapport dat Mekonen een injectie heeft gehad die volgens medische specialisten duidt op bloedonderzoek.
Van al deze signalen, was alleen de injectie bekend bij de Duitse autoriteiten.
Duitsland: Veel details niet onderzocht
Kristina Vogt van Die Linke heeft in het parlement van de deelstaat Bremen om opheldering gevraagd omtrent het verloop van het Duitse politieonderzoek. Mekonen werd voor het laatst levend gezien op 26 december 2013. Pas op 5 januari werd hij dood gevonden. Vogt: “Heeft de politie achterhaald waar hij in de tussentijd verbleef en met wie hij contact had? Zo nee, waarom niet? Waarom zijn de gegevens uit zijn mobiele telefoon niet onderzocht? En waarom is er geen rechtshulpverzoek ingediend bij Nederland om de man te verhoren die Mekonen bedreigde?”
Nederland: Kamervragen en politieonderzoek
In Nederland stelde Sharon Gesthuizen namens de SP Kamervragen over het onderzoek naar de dood van Kahsay Mekonen. Omdat zij de eerste antwoorden van minister Van der Steur ontoereikend acht, diende zij in december een tweede reeks Kamervragen in. De beantwoordingstermijn is inmiddels verstreken, maar de antwoorden zijn nog niet binnen.
In december werd eveneens bekend dat de politie Midden-Nederland, op verzoek van het Openbaar Ministerie, nieuw onderzoek doet naar de omstandigheden die zouden kunnen hebben geleid tot de dood van de heer Mekonen.“Daartoe heeft de politie een nieuw team samengesteld met daarin onder andere een rechercheur van het team Mensenhandel en een rechercheur van de vreemdelingenpolitie”, vertelt Jan van Straten van de districtsrecherche Oost-Utrecht desgevraagd.
De Nederlandse politie gaat vooral kijken of er signalen zijn van mensenhandel of orgaanhandel. Aangezien Mekonen in Duitsland dood is gevonden, kan het overlijden zelf niet door de Nederlandse politie worden onderzocht. Dat was en blijft een zaak van de Duitse autoriteiten.
Meer weten over ons onderzoek naar de mysterieuze dood van Kahsay Mekonen? Op delaatstereisvanmekonen.nl vind je het volledige onderzoeksdossier.