Vijftien maart is het dan zover. Op die dag mogen naar schatting 850.000 kiezers voor het eerst gaan stemmen. Jongeren behoren echter tot de grootste groep niet-stemmers. Hoe kijken jongeren tegen de verkiezingen aan? Op welke manier maken jongeren impact?
De documentaires waarvan Malefijt in vervoering raakte gingen over banken, geldschepping en het geldsysteem. “In feite vertelden ze hoe de maatschappij in elkaar zit, iets wat iedereen aangaat”, zegt hij. “Maar ik had er totaal geen weet van.” En dat verbaasde hem: “Want ik heb nog op het gymnasium en de universiteit gezeten.” Maar haast niemand om hem heen bleek te weten hoeveel invloed banken hebben. “Ik realiseerde me dat de politiek enorm wordt beïnvloed door de financiële sector. Want geld gaat vooraf aan alles, ook aan politiek.” Hij bleef maar malen om het te kunnen begrijpen. Is dat hoe een vrije democratie hoort te werken, vroeg hij zichzelf af. “Ik stond in brand. Het was een soort bizarre spirituele ervaring.” Want het wereldbeeld zoals hij die op school had geleerd en waar hij zijn hele leven in had geloofd, was op losse schroeven komen te staan. Hij was vastberaden aandacht te vragen voor het geld probleem en er iets aan te doen.
Bij wijze van experiment heb ik geen vaste woning meer en zwerf ik een beetje rond
In de afgelopen vier jaar is hem dat aardig gelukt; zijn stichting kreeg onder andere aandacht bij Radar en de Wereld Draait Door. Hij werkt op internationaal niveau samen met gelijksoortige initiatiefnemers, zoals Positive Money in Groot-Brittannië. George van Houts schreef de voorstelling ‘Door de bank genomen’ voor toneelgroep De Verleiders aan de hand van informatie van Ons Geld. Met een burgerinitiatief zamelde hij 114.000 handtekeningen in dat 'de wettelijke regeling van het geldstelsel' op de agenda van de Tweede Kamer zette. In navolging hiervan verzocht de regering de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om dit verder uit te zoeken.
Op welke manier ben jij met politiek bezig?
“De politieke vraagstukken die op het achtuurjournaal verschijnen, daar hield ik me voorheen mee bezig, maar zijn nu in mijn ogen totaal irrelevant. Ik ben daardoor gedesillusioneerd, omdat banken, verzekeraars, pensioenfondsen en dergelijken de maatschappij sturing geven. In vergelijking met hun macht is Den Haag een poppenkast. Ik vind het noodzakelijk dat hier verandering in komt, want een normaal leven leiden in die wetenschap kan ik niet.
Ondanks de onzekerheid over de stabiliteit en duurzaamheid van het financiële systeem zou ik wel mijn dromen kunnen najagen en een bedrijf beginnen, maar het schiet niets op als er crises uitbreken. Het is slechts een kwestie van tijd tot dat de financiële crisis van 2008 zich opnieuw voordoet, maar dan groter. De fundamentele problemen die de banken deden omvallen, zijn namelijk nog niet opgelost. Je kunt er op rekenen; binnen enkele jaren, stort het systeem weer als een kaartenhuis in elkaar.
Ironisch genoeg, hebben we juist een nieuwe crisis nodig. In een instabiele periode hebben wij de mogelijkheid om politici te laten zien dat de problemen nog niet zijn opgelost. De stichting Ons Geld bereidt een hervormingsplan voor dat we politici willen voorleggen bij een komende crisis. Met de voorstellen in het rapport willen we het mogelijk maken om veilige banken te laten ontstaan en dat de geldschepping van commerciële banken teruggaat naar de overheid. Zij is immers de wetgever en is daardoor de formele macht.
Dit kan werken, ondanks de gelimiteerde kaders van de politiek, mits de creatie en initiële toedeling van geld onafhankelijk wordt georganiseerd. Om dit te kunnen bewerkstelligen komen wij met radicale wetsvoorstellen om de denkkaders van politici te verruimen, zoals het ‘Raam van Overton’. Die theorie zegt: om van iets radicaals iets redelijks te maken, moet je nog radicaler worden. Zo kun je iemand van mening doen veranderen.
Zolang de politiek niet erkent dat het geldsysteem moet veranderen, weet ik niet of stemmen iets uitmaakt
In afwachting van een totale economische instorting zou ik mensen adviseren om veel cash in voorraad te hebben. Cash bewaren is bovendien een stuk voordeliger dan bij de bank, vanwege de haast negatieve rente. Op die manier zoek ik naar manieren om niet volledig geëxploiteerd te worden.
Sinds december vorig jaar heb ik bij wijze van experiment geen vaste woning meer en zwerf ik een beetje rond. Dat is zo gelopen, omdat een huis vinden voor woningdelers in Utrecht onmogelijk is, zonder jezelf in een gigantische hypotheek te storten.”
Hoe kijk jij tegen de aankomende verkiezingen aan?
“Zolang de politiek niet erkent dat het geldsysteem moet veranderen weet ik niet of stemmen iets uitmaakt. Binnen de gelimiteerde kaders van het systeem zal de uitkomst altijd hetzelfde zijn. Welke regeling voor zorg of educatie dan ook, zal niet uitmaken voor het algemeen belang op lange termijn. Op den duur zal er alleen maar meer geprivatiseerd en bezuinigd worden, een inherent effect van het huidige geldsysteem.
www.stock-free.org
De geschiedenis leert ons dat met een onveranderd monetair systeem landen zullen omvallen en oorlogen zullen worden gevoerd. De opgewekte spanningen door steeds schevere welvaartsverdeling en economische onzekerheid maakt een herhaling van 1940 mogelijk.
Het klinkt welllicht negatief, maar ik geloof wel dat veel politici oprecht het beste met ons voor hebben. Ze hebben alleen de middelen niet en begrijpen het simpelweg niet. Waardoor er steeds meer macht naar grote internationale instituties gaat. Als ik zou stemmen, doe ik dat denk ik op Partij voor de Dieren, GroenLinks of de Piratenpartij, want zij hebben onze voorstellen in hun programma opgenomen. Links ben ik echter niet meer.
We gaan allemaal mee in de carrousel van geld verdienen, maar het economische systeem is er op gericht om je in de schulden te werken
Soms worden wij van OnsGeld weleens voor complotdenkers uitgemaakt, omdat we de officiële rechtvaardiging voor het huidige monetair systeem in twijfel trekken. Dan vraag ik me af: hoe kan het dat de bevolking zo is geconditioneerd, om iemand met een kritisch geluid, over een systeem dat ons allemaal aangaat, de kop in te drukken en sociaal te straffen?”
Hoe denk je dat je leeftijdsgenoten tegen politiek aan kijken?
“Ik ben pessimistisch over onze generatie, omdat we zo erg worden beziggehouden met Netflix, carrière maken, een huis kopen en andere materiele zaken: de side show van de poppenkast.
We gaan allemaal mee in de carrousel van geld verdienen, maar het economische systeem is er op gericht om je in de schulden te werken. Het begint meestal met een studieschuld en daarna móét je een hypotheek afsluiten, want zonder kun je geen huis kopen. Zo raak je verstrikt in het economische systeem, aangezien je dertig jaar gebonden bent aan een vast salaris om je schulden en rente af te dragen. In mijn optiek is dat het tegenovergestelde van vrijheid.
Ik voel niet de druk dat het per se nu goed hoeft te komen met het geldsysteem, omdat je maar één leven zou hebben
De bank is erbij gebaat om meer leningen te verstrekken, om zo die stoelendans gaande te houden. Zonder schulden zou er ook minder geld zijn, want het bankkrediet gebruiken wij als geld. We betalen met digitale beloftes op geld die ergens anders in de economie ontstaan door leningen. Iedereen heeft schulden; jij en ik, maar ook de staat. Het speelt door op elk niveau en door de collectieve schuld- en rentelast zijn we zo gehaaid op economische groei.
Dit paradigma heb ik inmiddels geaccepteerd als realiteit. Met mijn stichting doe ik mijn best om daar verandering in aan te brengen. Ook al lijkt het een onmogelijke opgave, ben ik er positief over. Dat komt doordat ik me sinds kort bezighoud met esoterie. Hierin vind bewijs voor reïncarnatie en karma terug. Dus ik voel niet de druk dat het per se nu goed hoeft te komen met het geldsysteem, omdat je maar één leven zou hebben. Dat wat nu niet lukt, ach, dat komt later wel.”
Hoe voelen Nederlandse jongeren zich vertegenwoordigd in de huidige politiek? Voor OneWorld ga ik op zoek naar antwoorden. Ik ga in gesprek met jongeren die zich, op wat voor manier dan ook, inzetten voor een betere toekomst. Lees hier het vorige artikel.